måndag 21 november 2011

Hjärna, FYFAN!

Hejsan bloggen Fredrik här.

I lördags vaknade vi slita efter fredagens bravader. När jag klev upp och skulle sätta mig vid datorn ser jag Niklas sovande på soffan i något som kan liknas vid ett kadaver. Bestämmer mig efter en tids fundering att peta på han för att se om detta skulle ge mig något livstecken, han sprättade upp likt en "jack in a box" och såg helt plötsligt väldigt levande ut. Vi konverserade lite snabbt om gårdagen bravader för att sedan bestämma oss att även väcka Patrik som dock tagit sig till sig eget sovrum. Efter det att han blev väckt tog vi vårt första dopp i poolen på säkert över en vecka eller nått.

När vi hade suttit och konverserat med Patrik ett tag blev vi jävligt sugna på en hamburgare på donken och begav oss då ut på en resa vi sent skulle glömma. Eller resan i sig var kanske inte så mycket att prata om men destinationen var dock en "abomination". När vi väll kommer till donken glad i hågen så står jag först i kön och beställer någon sån där donken burgare när jag hör expediten säga något. Jag svarade "what" och hon säger "vi are out of beef, only chicken"........ VASATAN I HELA HELVETTE SÄGER KVINNAN?!?!?!!? ÄR DET SLUT KÖTT PÅ DONKEN? Jag beställer någon såndär kyckling burgare butter som jag är går jag och sätter mig, inte nog med detta smakade den skit.

Vi begav oss sedan hemmåt men tänkte att vi skulle svänga förbi "stora supermarket" som ligger på vägen hem. Väl där bestämmer jag mig för att vi skall laga någon god mat hemma för att uppväga den otroligt tråkiga lunchen på donken. Det slutade med att vi köpt ett stycke hjärna, 700gr Oxfilé (kostade 60 svenska lulz) och potatis.

Nu kanske ni undrar varför har dom köpt en hjärna? Ja nu är det så här att den kostade bara 16 svenska och såg sjukt äcklig ut så tänkte detta kanske är gott.

Väl hemma så bestämde vi oss för att börja tillaga denna men utan någon stor framgång. Här är vårt recept på Cervelle de veau, eller kalvhjärna om man skippar franskan:


Först så behöver du en hjärna. Från en kalv. Inte en människa eller säl, då har du gjort fel.

Att skiva hjärnan är en spännande uppgift, se hur Fredrik njuter av uppgiften.

Fina hjärnskivor! Såhär ska det se ut!

En panering skall göras med mjöl, ägg, mjölk och ströbröd.
Vi hade inget ströbröd så vi körde mjukt hårdbröd från Sverige i ett rivjärn.
Det gick inte så bra.

Såhär ser en ägg/mjölkdoppad hjärnskiva ut! Oerhört aptitligt.

Sedan skall den doppas i mjölet och ströbrödet,
eller i det här fallet mjöl och mjuka knäckebrödsbitar.

Släng sedan resterna i en rosa papperskorg tillsammans med mögligt bröd,
råttorna ska ju också ha mat!

Sedan stekte friterade vi hjärnbitarna tills de närmade sig ett förkolnat stadie med slemmigt inre.

Tre kockar miffon krävs för att hålla koll på tillagningen.

Samtidigt sköter husets fruntimmer en mindre komplicerad syssla:
lägga mangobitar i en mugg.

Voila! Då var denna kulinariska sensation färdig!
Titta bara så sugen Niklas ser ut att sätta tänderna äcklet!

Om du inte skulle bli mätt på hjärnan så rekommenderar vi att du gör som vi, stek på lite oxfilé också. Men kom ihåg, använd en ny stekpanna. Den första är för evigt besudlad.

Till höger: Lätt stekt oxfilé, marinerad med mörk öl och vitlök.
Till vänster: Cervelle de veau - Bali style! Panerad hjärna, förkolnad på utsidan och slemmig på insidan.
Vad väljer du?

Efter att på stående fot förtärt vår förrätt (en tugga var räckte), med efterföljande kväljningar och munspyor så åt vi vår första riktiga hemlagade måltid på Bali. Det kanske inte ser så kulinariskt ut, men det var lätt bland det bästa vi ätit sen vi kom hit.

Resten av hjärnan då? Vad hände med den undrar ni kanske? Jo, den fick stå och skämmas här på bänken i vårt kök ända tills nästa dag då ett gäng småpojkar av någon anledning kom hit och städade. Vad dom gjorde med hjärnan vet vi inte, troligen tog dom med sig den hem för att bjuda släkt och vänner på en riktig lyxmåltid!

//Fredrik (Bildtext av Niklas)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar